Hopp til hovedinnhold
NHN

Her finner du nyheter og oppdateringer om Helsenorge som er relevante for fastleger og legekontor.

📰 Nyhetsbrev: informasjon og påmelding til nyhetsbrev.


4 000 fastleger bruker nå DDFL

19.09.2023

Nå brukes Digital Dialog Fastlege (DDFL) av over 4 000 fastleger. Dette utgjør ca. 73 % av fastlegene i Norge.

Digital Dialog Fastlege er fire tjenester mellom fastlege og pasient som gjør det mulig med sikker kommunikasjon over internett. Tjenestene er: bestill time, forny resept, start e-konsultasjon og kontakt legekontoret. På nhn.no kan du lese mer om DDFL, og finne informasjon om hvordan du bestiller tjenestene.


Ny video om fornyelse av resept via Helsenorge-appen

07.09.2023

​Visste du at det årlig fornyes over 4,5 millioner resepter via Helsenorge? Norsk helsenett har nå publisert en video om hvordan man fornyer resept via Helsenorge-appen på mobil.

Se videoen på LinkedIn her


Opplæring i Helsenorge for seniorer

29.08.2023

Har du pasienter som bor i Oslo og som ønsker å lære mer om hvordan de kan bruke Helsenorge?

12. september holder vi opplæring om Helsenorge på Skøyen aktivitetssenter i Oslo. Under opplæringen vil det bli holdt et foredrag om noen av de digitale tjenestene på Helsenorge, og etterpå blir det anledning for å stille spørsmål og få individuell veiledning. Mer informasjon finnes på side 19 i Ullern kultursenter og Skøyen aktivitetssenters høstprogram for 2023 (PDF).

Del gjerne informasjonen om arrangementet med pasienter du tenker kunne hatt glede av å delta på opplæring om Helsenorge!

Tid: 12. september fra kl. 11:00 til 13:00
Sted: Skøyen aktivitetssenter (Skøyen Terrasse 1, 0276 Oslo)
Målgruppe: For deg som er 60+
Påmelding: Påmelding til aktivitetsleder på tlf. 905 76 348. Tilbudet er gratis


Helsenorge viser nå virkestoff på utlevert legemiddel når resepten er forskrevet på virkestoff

23.08.2023

​​Når lege forskriver en resept på virkestoff istedenfor på produktnavn, vil legemiddelet innbygger får utlevert på apoteket i mange tilfeller ha et annet navn enn selve virkestoffet/-ene. Derfor viser Helsenorge nå virkestoff på utlevert legemiddel når resepten er forskrevet på denne måten. Dette kan hjelpe innbyggeren å være trygg på at legemiddelet hen har fått utlevert er det samme som det legen forskrev, selv om forskrevet og utlevert legemiddel ikke har samme navn.


Informasjonsmøte

30.06.2023

Norsk helsenett skal i løpet av høsten 2023 i gang med to prosjekter tilknyttet digital dialog på Helsenorge. Et prosjekt som skal jobbe med ulike forbedringer av tjenesten Digital dialog fastlege (DDFL), og et prosjekt for at avtalespesialister får tilgang til etablerte eller tilsvarende digitale dialogtjenester og funksjonalitet som fastleger benytter gjennom Helsenorge.

En viktig forutsetning for å få til dette er å få med EPJ-leverandør i gjennomføringen av oppdraget som kan bidra til å sikre at design og løsningskonsepter henger godt sammen med leverandørenes tekniske forutsetninger og behandlergruppenes funksjonelle behov, og slik at hele verdikjeden i tjenesteutviklingen ivaretas. Vi kommer derfor til å inviterer til et digitalt informasjonsmøte i slutten av august for EPJ-leverandører som ønsker å høre mer om prosjektene.


Pasienter kan selv bestille telefontime via Helsenorge

29.06.2023

​I nyhetssaken publisert 1. juni, kunne vi informere om at vi har utviklet støtte for å velge telefontime som en fjerde timetype. Da kunne fastlegen markere en time som telefontime i sitt EPJ-system, men pasienten kunne ikke selv velge å bestille denne timetypen via Helsenorge.

I denne ukens Helsenorge-leveranse kom muligheten for at pasienter selv kan bestille telefontimer ved timebestilling i timeboken på Helsenorge. Dette avhenger av at timen er markert som en telefontime i EPJ-systemet. Pasienten velger telefontime på samme måte som de velger for eksempel en videotime eller fysisk konsultasjon. Merk at denne muligheten er avhengig av at EPJ-leverandøren din har utviklet støtte for dette.


Mulighet for å laste opp større vedlegg i e-kontakt og e-konsultasjon

20.06.2023

​I dag er størrelsen på vedlegg man kan sende på meldinger til fastlege begrenset til 4 MB. Vi har fått tilbakemeldinger fra både fastleger og innbyggere om at dette er for lite. Vi øker derfor totalstørrelsen på vedlegg man kan laste opp på e-konsultasjoner og e-kontakter til å være maksimalt 20 MB. Dette kan fordeles på inntil tre vedlegg.


Helsenorge har utviklet støtte for å markere en timeavtale som telefontime

01.06.2023

​Hittil har fastleger kunnet velge mellom timetypene fysisk oppmøte, video og e-konsultasjon. Nå har vi utviklet støtte for å kunne velge telefontime som en fjerde timetype. Dette avhenger av at fastlegen markerer timen som telefontime i sitt EPJ-system. Merk at denne muligheten er avhengig av at EPJ-leverandøren din har utviklet støtte for dette.

På Helsenorge vil pasienter da kunne se i timeavtalen at timen gjennomføres som en telefontime. Pasientene ser også en infoboks om hvordan timetypen fungerer (se skjermbilde nedenfor). Varsler knyttet til en telefontime skal informere om at timen utføres på telefon. Pasienter kan foreløpig ikke selv bestille en telefontime via Helsenorge, men dette er under utvikling. Foreløpig vil pasienter altså kun se en telefontime dersom fastlegen har markert timen som en telefontime.

Skjermbilde av infoboks om telefontime
Skjermbilde av infoboks om telefontime

E-konsultasjonshenvendelse kan avsluttes når fastlegen har svart

16.05.2023

Tjenesten Digital dialog fastlege (DDFL) inneholder blant annet funksjonalitet for at en pasient kan sende medisinske spørsmål som en e-melding i tilfeller hvor det ikke er behov for fysisk oppmøte, altså en e-konsultasjon. Fremover vil NHN jobbe med forbedring av denne funksjonaliteten, slik at fastlegen bestemmer om de anser e-konsultasjonen som avsluttet. Endringen går ut på at vi fjerner muligheten for å svare for innbygger i de tilfellene legen har satt e-konsultasjonen som avsluttet. I dag står det en informasjonstekst om at legen anser e-konsultasjonen som avsluttet, men innbygger kan fremdeles svare.


Side med veiledningsmateriale er oppdatert

11.05.2023

Vi har omstrukturert siden med veiledningsmateriale for fastleger. Tidligere lå de ulike veilederne under forskjellige overskrifter nedover siden. Etter hvert som vi har publisert flere og flere veiledere har mengden tekst og lenker på siden økt, og det var derfor nødvendig med en opprydning.

Nå ligger veiledningsmaterialet sortert tematisk i ulike menyer som kan åpnes ved å klikke på dem. På denne måten kan du raskt finne frem til temaet du ønsker å se veiledningsmateriale for, uten å måtte scrolle deg forbi alt det andre først. Lurer du for eksempel på hvordan du redigerer i Helsetilbud, finner du veiledning om dette under menyen "Slik tilpasser du informasjonstekster og skjema". Under disse menyene finner du de samme veilederne som tidligere.

Ønsker du at vi lager veiledningsmateriale for temaer som ikke dekkes i dag? Send oss gjerne en mail til dialogfastlege@nhn.no med innspill til hva slags veiledningsmateriale du ønsker.


Ikoner fjernes fra steget "Hvem vil du bestille time hos?"

04.05.2023

​Ved bestilling av time via Timeavtaler-siden på Helsenorge, vil innbygger i et av stegene måtte velge hvem de ønsker å bestille time hos. I kommende Helsenorge-leveranse 11. mai, gjøres det en mindre endring der ikoner foran de ulike alternativene i dette steget fjernes.

Skjermbilder av gammel og ny visning.
Skjermbilder av gammel og ny visning.

Timetype telefontime skal utvikles for timebestilling i DDFL

21.04.2023

Funksjonaliteten timetype telefontime ved timebestilling har lenge vært etterspurt av fastlegene som bruker tjenesten Digital dialog fastlege (DDFL). Denne våren skal Norsk helsenett i gang med arbeidet for å utvikle dette. Det vil si at når denne funksjonaliteten er ferdig utviklet, vil pasienter som har en fastlege som bruker DDFL på Helsenorge kunne velge å bestille en telefontime.


Veiledning før timebestilling (kartleggingskjema) skrus av som standard

14.04.2023

​Veiledning før timebestilling (kartleggingskjema) har hittil vært standardfunksjonalitet, som man kan skru av i Helsetilbud. Etter tilbakemeldinger fra flere fastleger som bruker timebestilling på Helsenorge, skrur vi nå av dette skjemaet som standard. Det betyr at pasientene dine kommer direkte til kalendervisning og/eller timeønske etter de trykker på bestill time-knappen. Dersom du ønsker å ha dette skjemaet aktivert, må du skru dette på i Helsetilbud.

Skjermbilde av veiledning før timebestilling (kartleggingsskjema)
Skjermbilde av veiledning før timebestilling (kartleggingsskjema)

Se også veileder for hvordan du redigerer i Helsetilbud.


Lurer du på hvordan du bruker Helsenorge som vikar?

03.04.2023

For fastleger som bruker tjenesten Digital Dialog Fastlege, og lurer på hvordan de kan bruke de ulike funksjonalitetene, har vi laget en del veiledningsmateriale som du finner på nhn.no.

Norsk helsenett har utviklet funksjonalitet som kan brukes hvis fastlegene har vikarer, både for kortere tid og ved mer permanente løsninger:

Det kan variere med hvilke EPJ-leverandører som har tatt i bruk disse vikarfunksjonalitetene, så vi anbefaler at dere hører med deres EPJ-leverandør om dette.


Har legekontoret ditt nettopp tatt i bruk Helsenorge?

03.04.2023

Her finner du noen tips og triks som kan være nyttig å vite om for legekontor som nylig har tatt i bruk fastlegetjenestene på Helsenorge (Digital Dialog Fastlege):

 • På nhn.no finner du generelt veiledningsmateriell om hvordan du bruker tjenesten.
 • Dere har flere måter å tilpasse bruken av Helsenorge på. Legekontoret kan tilpasse informasjonstekster som er synlige for pasientene på Helsenorge, og endre skjema/sjekkpunkt. Fastleger kan gjøre dette gjennom grensesnittet Helsetilbud. Se veileder for tilpasning av informasjonstekster og integrerte verktøy i Helsetilbud.
 • Besøk nettbutikken vår for å se hvilke plakater og brosjyrer du kan bestille til ditt legekontor.
 • Vi har laget en liten animasjon som kan brukes til skjerminfo i ventesonen på legekontoret. Dette er en selvkjørende animasjon i 16:9-format lagret som en Powerpoint-fil, slik at den skal være enkel å ta i bruk. Du kan laste ned skjerminfoen gratis fra nettbutikken vår.
 • Vi har tidligere holdt to webinarer for fastleger der ulike temaer har vært gjennomgått. Du finner opptak av webinarene på nhn.no.
 • Følg også gjerne siden "Nyheter og oppdateringer", hvor vi legger ut små og store nyheter og informasjon som kan være relevant for fastleger som bruker Helsenorge. Dere kan også melde dere på nyhetsbrevet der (info om dette øverst på siden), så får du informasjonen sendt direkte på mail ca. en gang i måneden.

Skjema for e-konsultasjon er oppdatert

17.03.2023​

Skjema tilknyttet e-konsultasjon er oppdatert. Se hvordan skjemaet ser ut her. Du kan skru av eller på skjemaet i Helsetilbud. Se veileder for hvordan du bruker Helsetilbud.


Tilpasning av timebestillingsfunksjonalitet på Helsenorge

09.03.2023

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan bruke timebestillingsfunksjonaliteten for å tilpasse timebestilling på den måten som passer best for deg og ditt legekontor.

Som fastlege kan du tilpasse timebestillingsfunksjonaliteten på Helsenorge. Det er to ulike funksjonaliteter du kan bruke:

 • Kalendervisning: Her kan pasienten gjøre en timereservasjon i en kalender.
 • Timeønske: Her kan pasienten sende et timeønske som en melding til legekontoret.

Kalendervisning

Kalendervisning på Helsenorge kan gi fleksibilitet for fastlegen og legekontoret til å velge ulike varianter av tilgjengeliggjøring av timer som pasienter kan bestille digitalt. Med kalendervisning kan man:

 • velge når vanlige timer skal bli tilgjengelig for bestilling.
 • velge når hastetimer skal bli tilgjengelig for bestilling.
 • velge hvilke klokkeslett som skal være tilgjengelig for timebestilling.
 • tilpasse hvilke ukedager man ønsker skal være mulig å bestille digitalt. Har man for eksempel administrativ dag på torsdager, så kan man la være å legge ut timer på Helsenorge på torsdager.
 • velge hvor mange timer i løpet av en dag som skal være mulig å bestille. For eksempel kan man velge at det bare skal være mulig å bestille timer digitalt på formiddagen.
 • tilpasse hvor langt frem i tid det skal være mulig å bestille timer.

Ved å bruke kalendervisning vil timen som en pasient har reservert automatisk bli booket i journalsystemet til fastlegen, som kan bidra til å redusere tid på administrativt arbeid.


Timeønske

Timeønske fungerer slik at pasienten manuelt skriver inn forslag til ønsket dato og klokkeslett for legetimen, og så sendes dette som en melding til journalsystemet til fastlegen.

Per dags dato er det ikke mulig å kun bruke funksjonalitet for timeønske, da kalenderen også alltid vil være synlig for pasientene. Kalendervisningen er også det første pasienten kommer inn på når de skal bestille time. For å få opp feltene for å skrive inn ønsket dato og tidspunkt må pasienten trykke på «Foreslå tidspunkt».

Skjermbilde fra timebestillingsflyt der "Foreslå tidspunkt" er markert.
Skjermbilde fra timebestillingsflyt der "Foreslå tidspunkt" er markert.

Kombinasjon av timeønske og kalendervisning

Et alternativ for tilpasning av timebestillingsfunksjonaliteten, kan være å både bruke timeønske og kalendervisning. Pasientene får da muligheten til å velge mellom de tidspunktene legekontoret har valgt å gjøre tilgjengelig for bestilling i kalendervisning, og sender timeønske dersom ingen av disse tidspunktene passer. Ved å benytte en slik kombinasjon kan legekontoret skjerme deler av kalenderen sin, samtidig som timebestillinger for enkelte tidsrom likevel kan skje automatisk.

Hvis man bruker både timeønske og kalendervisning, kan det være lurt å bruke informasjonsfeltet til å informere pasientene om at de må trykke på «Foreslå tidspunkt» for å kunne sende en melding om ønsket dato og klokkeslett. I neste avsnitt kan du lese mer om hvordan du endrer teksten i informasjonsfeltet, og se tekstforslag som legekontoret kan bruke til å informere om dette.


Informasjonsfeltet kan hjelpe pasientene å forstå timebestilling

I Helsetilbud kan du endre informasjonsfeltene som er synlige for pasientene dine på Helsenorge. Se veileder for innlogging og bruk av Helsetilbud for mer informasjon om hvordan du går frem.

Tekster i informasjonsfeltet som tydelig beskriver hvordan legekontoret bruker timebestillingsløsningen, kan gjøre timebestilling mer forståelig for pasienter, og bidra til færre henvendelser om dette til legekontoret.
Nedenfor ser du noen eksempler på hvordan slike tekster kan formuleres:

 • "Finner du ikke ledig tidspunkt eller time som passer deg, klikk på «Foreslå tidspunkt» og skriv inn ønsket dato og klokkeslett".
 • "Vi har mange pasienter som ønsker time hos oss, hvis du ikke finner ledig time klikk på «Foreslå tidspunkt»".
 • "Vi legger for tiden ikke ut timer i kalenderen, klikk på «Foreslå tidspunkt» for å sende oss en melding med ønsket dato og klokkeslett for legetime".
 • "Vi legger for tiden ikke ut timer i kalenderen, ring resepsjonen på telefon [skriv inn telefonnummer til legekontoret] for å bestille time".

Se webinar for gjennomgang av timebestillingsfunksjonaliteten

Ønsker du å vite mer om hvordan du som fastlege kan tilpasse timebestillingsfunksjonaliteten på Helsenorge? I webinaret for fastleger som ble holdt 22. februar 2023 var dette blant temaene, og i webinaret kan du se en gjennomgang med skjermbilder og eksempler på hvordan timebestilling kan tilpasses. Innlegget starter ca. 26:49 ut i opptaket.


Spørsmål og svar fra webinaret 22. februar er publisert

01.03.2023

​​Spørsmål og svar fra webinaret for fastleger 22. februar er nå publisert på nhn.no. Opptak fra webinaret samt spørsmål med svar ligger på denne siden.


Har du som fastlege behov for informasjons- og markedsmateriell om og fra Helsenorge?

01.03.2023

​Vi i Helsenorge jobber kontinuerlig med å utvide og forbedre sortimentet vårt av ulik type materiell. Vi ønsker innspill fra deg som fastlege til hva du trenger fra oss i møte med pasientene dine, slik at de er mest mulig kjent med tjenestene vi tilbyr på Helsenorge.

Du kan gi dine innspill i dette skjemaet.

Materiellet kan være både digitalt (for eksempel skjerminformasjon) eller trykk (for eksempel brosjyre eller plakat). Besøk nettbutikken vår for å se eksempler på hva som finnes i dag.


​Opptak fra webinaret 22. februar er publisert

23.02.2023

Onsdag 22. februar holdt Norsk helsenett direktesendt webinar om Helsenorge-funksjonalitet for ubesatte fastlegelister, og hvordan du som fastlege kan sende verktøy til pasienter på en trygg og effektiv måte.

Fikk du ikke deltatt live, eller ønsker du å se webinaret på nytt? Da kan du se opptaket som ligger på webinar-sidene på nhn.no.

Vi er nysgjerrige på hva dere synes, og setter derfor stor pris på om dere vil fylle ut evalueringsskjemaet for webinaret.

Svar på spørsmål som ikke kunne besvares direkte under livesendingen, legges ut når det er klart.


Profilhåndboken for Helsenorge er publisert

16.02.2023

Profilhåndboken for Helsenorge er nå publisert på nhn.no. Denne håndboken er laget for alle som skal benytte profilelementer fra Helsenorge til å produsere informasjons- og markedsmateriell i regi av Helsenorge. Selv om den i utgangspunktet er ment for profesjonelle formgivere, er det deler av den som kan være nyttig for fastleger:

 • Info om profilelementer og føringer for bruk av disse. Dette kan være nyttig for fastleger som administrerer sin egen nettside. Blant annet finner du info om et kvalitetsmerke som kan brukes på legekontorets hjemmeside når man lenker til Helsenorge. Du finner mer informasjon om dette på side 14 i profilhåndboken.
 • Informasjon om og lenke til nettbutikken vår der du finner materiell for bestilling. Du finner mer informasjon om dette på side 57 i profilhåndboken.
 • Gratis skjerminformasjon til fastlegekontoret. Dette finner du i nettbutikken.

"Triageringsverktøy" endrer navn til "Integrerte verktøy"

09.02.2023

​I forbindelse med Helsenorge-leveransen 7. februar, ble det gjort en liten endring i Helsetilbud der "Triageringsverktøy" byttet navn til "Integrerte verktøy".

Se vår veileder for hvordan du tilpasser informasjonstekster og integrerte verktøy.


Norsk helsenett inviterer fastleger til nytt Helsenorge-webinar

02.02.2023

​​Tema: Helsenorge-funksjonalitet for ubesatte fastlegelister, og hvordan du som fastlege kan sende verktøy til pasienter på en trygg og effektiv måte.

Det vil være mulig å stille spørsmål via chat.

Målgruppe: Fastleger
Tid: Onsdag 22. februar kl. fra 14:00 til ca.14:45
Sted: Digital livesending via nhn.no (opptak legges ut i etterkant)


70 % av fastlegene i Norge bruker nå DDFL

26.01.2023

​​Nå brukes Digital Dialog Fastlege (DDFL) av litt over 70 % av fastlegene i Norge. Dette utgjør totalt 3789 fastleger, og tjenestene brukes nå av 900 legekontorer.

Digital Dialog Fastlege er fire tjenester mellom fastlege og pasient som gjør det mulig med sikker kommunikasjon over internett. Tjenestene er: bestill time, forny resept, start e-konsultasjon og kontakt legekontoret. På nhn.no kan du lese mer om DDFL, og finne informasjon om hvordan du bestiller tjenestene.


Endringer i timebokvisningen for DDFL

19.01.2023

Det gjøres en mindre endring i timebokvisningen i timebestillingsflyten. "Velg time" får fokus øverst som tittel, og hvem det er til (rolle, behandlernavn og navn på legekontor) ligger under som vanlig brødtekst. Tidligere ble navnet på fastlegen brukt som tittel i timebokvisningen. Hvis man velger "Foreslå tidspunkt", skal tittel fortsatt være navn på behandler og ingen ingress skal vises.


Skjermbilde av ny kalendervisning ved timebestilling
Skjermbilde av ny kalendervisning ved timebestilling

Skjermbilde av tidligere kalendervisning ved timebestilling.
Skjermbilde av tidligere kalendervisning ved timebestilling.

Veiledningsmateriellet er oppdatert

12.01.2023

Veiledningsmateriellet for fastleger som bruker Digital Dialog Fastlege på Helsenorge er nå oppdatert, i tillegg til mindre oppdateringer på siden. De oppdaterte veilederne er bedre tilpasset universell utforming.


Spørsmål og svar fra webinaret er publisert

03.01.2023​​

Spørsmål og svar fra webinaret for fastleger 30. november er nå publisert på nhn.no. Opptak fra webinaret samt spørsmål med svar ligger på denne siden.Arkiv for tidligere publiserte nyhetssaker

Fant du det du lette etter?