Hopp til hovedinnhold
NHN
Gå tilbake til Nyheter

Koronasertifikat klart i EU/EØS-versjon

Sist oppdatert:

Fra i dag er det norske koronasertifikatet oppdatert slik at det kan kontrolleres i andre EU- og EØS-land. I tillegg er det gjort noen justeringer også i den norske versjonen.

Koronasertifikat.kontrollsider2406.JPG
Koronasertifikatet har to kontrollsider, en for Norge og en for EU/EØS

Selv om regjeringen fortsatt fraråder unødvendige reiser, kan det norske koronasertifikatet nå brukes for reisende som skal til andre europeiske land som har koblet seg til EUs tekniske løsning for koronasertifikater. Flere land vil koble seg til EUs løsning fra 1. juli, og noen vil ikke ha dette klart før i august.

Ulike regler

Den felles EU-løsningen betyr at sertifikatet teknisk kan kontrolleres og er klart til å bli kontrollert ved grensekryssing i EU- og EØS-landene. Landene vil i tillegg ha ulike regler og krav for innreise. De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene og smittevern i det landet de skal til.

Sertifikatet har fortsatt to kontrollsider; en til innenlands bruk i Norge ved for eksempel store arrangementer, og en EU/EØS-versjon som kan brukes ved grensepassering.

Innreise til Norge fra andre land

Fra i dag kan også koronasertifikat brukes for reisende til Norge fra de EU- og EØS-landene som har koblet seg til løsningen og har et EU-koronasertifikat som kan verifiseres med QR-kode som viser om du er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste halvåret.

Endringer i ny versjon

  • Det som het utvidet kontrollside har nå byttet navn til EU/EØS.
  • Kun siste vaksinedose er oppført, med type vaksine (navn) og dato den ble satt. Om du har tatt to doser, vil det stå 2 av 2. Kontrolløren kan i så fall også se at du har tatt to doser via QR-koden
  • Mellomnavn er med på EU/EØS-kontrollsiden
  • På den norske kontrollsiden står forklart at navnet ditt er forkortet
  • Mer informasjon i hjelpetekster

Ikke-digitale brukere

Fra i dag kan ikke-digitale brukere bestille sitt eget koronasertifikat ved å ringe til Informasjonstelefonen for korona og få det tilsendt i posten. Det digitale sertifikatet oppdateres kontinuerlig, også på gyldighetsdato, noe det man får tilsendt i posten ikke gjør.