Hopp til hovedinnhold
NHN
Gå tilbake til Nyheter

Koronasertifikat i første trinn

Sist oppdatert:

Første trinn i utviklingen av koronasertifikat i Norge er klart. Nå kan du se din egen vaksinasjonsstatus og testresultat på Helsenorge.

Norsk helsenett står for teknisk utvikling av løsningen i tett samarbeid med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Direktoratet for e-helse. Formålet med koronasertifikatet er å dokumentere vaksinestatus, negativt testresultat og om du har gjennomgått covid-19.

Foreløpig viser sertifikatet kun negativt testresultat og vaksinasjonsstatus.

Innsyn i egne opplysninger

– Dette innebærer at man kan logge seg på helsenorge.no og se sin egen vaksinasjonsstatus og eventuelle negative test under fanen koronasertifikat. Per nå gir løsningen innbyggerne enkel tilgang til egne helseopplysninger. Vi fortsetter nå arbeidet mot et endelig koronasertifikat, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Ferdig versjon i juni

Den endelige versjonen av koronasertifikatet som er planlagt klar i slutten av juni skal være i tråd med EUs regelverk for felles europeisk koronasertifikat, Digital Green Certificate. Det skal være mulig å hente det digitalt fra helsenorge.no og laste ned for utskrift, og til bruk uten å være koplet til internett. Sertifikatet vil ha en QR-kode som kan benyttes for å verifisere at sertifikatet er ekte. Koronasertifikatet skal bestå av tre deler: En del som viser vaksinasjonsstatus, en del som viser negativt testresultat, og en del som viser immunitet etter gjennomgått koronasykdom.

– Vi jobber nå blant annet med å utvikle en egen verifikasjons-app som kan benyttes for verifikasjon av QR-kodene i sertifikatet. Den vil gjøre det mulig å verifisere at koronasertifikatet er ekte, sier assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Knudsen.

Regjeringen beslutter bruk

Regjeringen skal beslutte hvordan sertifikatet skal kunne brukes i de ulike gjenåpningsfasene. Det er mange hensyn som må tas i denne vurderingen, blant annet etiske, smittevernfaglige, juridiske og samfunnsøkonomiske.