Hopp til hovedinnhold
NHN
Gå tilbake til Nyheter

Fra 20. juni får mange foreldre en viktig melding på Helsenorge

Er du forelder til ungdom mellom 13 og 16 år? Da får du i løpet av kort tid en viktig melding i innboksen til barnet ditt på Helsenorge.

Bodil Rabben portretter juni 2021_DSCF0382_red.jpg
Bodil Rabben, direktør for divisjon innbygger i Norsk helsenett SF

Nå kan endelig ungdom mellom 13 og 16 år få tilgang til flere tjenester på Helsenorge.

– Hvis du som forelder ønsker at din ungdom skal få tilgang til Helsenorge, må du gå inn på meldingen som har kommet i innboksen til barnet ditt og gi samtykke. I tillegg må ungdommen ha BankID for å kunne logge seg inn på en sikker måte, sier Bodil Rabben, direktør for divisjon innbygger i Norsk helsenett.

I første omgang er det disse tjenestene som blir tilgjengelige for ungdom:

  • se navn og kontaktinformasjon til fastlegen
  • få oversikt over vaksiner
  • se aktive resepter og resepter fra de siste 12 månedene
  • selvhjelpsverktøy (apper, videoer og kurs)

– Dette er et tilbud som mange foreldre og ungdom har ønsket seg. Vi er glade for at vi nå har en tjeneste som kan hjelpe ungdom til å ta større ansvar for egen helse tidlig, sier Bodil Rabben

Bruk Helsenorge sammen med barnet

Foreldre mister ikke tilgang eller informasjon ved å gi samtykke, og kan bruke Helsenorge på vegne av barnet sitt som før. Foreldre kan også når som helst trekke tilbake samtykket. Ungdommen vil da miste tilgang frem til hen er 16 år og blir helserettslig myndig. Det vil si at når barnet fyller 16 år, får hen ansvar for egen helse, og bestemmer selv hva foreldre får innsyn i.

Foreldre vil ha tilgang til mer enn ungdommen. For eksempel vil alle meldinger du sender og mottar på vegne av barnet ikke vises for dem.

Kommer flere tjenester etter hvert

I løpet av året er det planlagt at ungdom også skal kunne bestille time hos fastlegen og fornye resepter.

Ungdomstilgang på Helsenorge er en del av DigiUng-programmet. DigiUng er et program for å samle offentlige tjenester og informasjon for ungdom på ett sted.

Mer informasjon om ungdomstilgang finner du på Helsenorge sine nettsider.