Her finner du informasjon om hvordan du kan ta i bruk Digital Dialog Fastlege (DDFL), markedsføringsmateriell, og råd og tips for å ta i bruk digital dialog med dine pasienter på legekontoret.
Hva er Digital Dialog Fastlege (DDFL)?
Digital Dialog Fastlege er fire tjenester mellom fastlege og pasient som gjør det mulig med sikker kommunikasjon over internett. Tjenestene er: Bestill time, forny resept, start e-konsultasjon og kontakt legekontoret.
Pasienten bruker tjenestene ved å logge inn på helsenorge.no. Fastlegen logger inn via sitt elektroniske pasientjournalsystem. Fastlegene kan kontakte sin journalsystemleverandør for å høre om de kan tilby tjenestene til sine pasienter.
Se video om hvordan tjenestene ser ut for innbygger her:
Slik fungerer tjenestene for fastlegen
Alle de fire tjenestene er integrert i fastlegens elektroniske pasientjournalsystem. Tjenestene kan skrus av og på av fastlegen selv. Dette gjør at det er mulig å bruke bare noen av tjenestene. DDFL er toveis, ved at både pasient og fastlege kan starte dialogen.
Bestill time
Legekontoret kan gjøre tilgjengelig timer som pasienten kan bestille på helsenorge.no. Pasienten velger blant de ledige timene som er markert i en kalender. Det er også mulig å sende forespørsel om en time. Da sender pasienten en melding med tekst via systemet, uten å velge en time direkte i kalenderen. Uavhengig av hvilken metode for timebestilling pasienten ønsker å bruke vil legekontoret enkelt kunne finne en ledig tid. Når pasienten har fått tildelt en time sender systemet ut en SMS, med mindre pasienten har skrudd av varsling. Tekstmeldingen inneholder ikke sensitiv informasjon.
Legen bestemmer selv hvilke timer som skal være tilgjengelig for elektronisk timebestilling på helsenorge.no. Legen kan også bestemme om kontoret bare ønsker å bruke den delen av tjenesten som gjør det mulig å sende inn et timeønske. Dette betyr at pasienten ikke kan plukke en time fra kalenderen.
Forny resept
Legekontoret vil få en melding fra pasient inn i journalsystemet som inneholder hvilke resepter pasienten ønsker å fornye. Legekontoret beslutter selv hvem som klargjør reseptene.
Start e-konsultasjon
E-konsultasjon er en legetime som gjennomføres via nettet ved hjelp av lyd, video eller tekst-samtale.
Bruk av digital dialog endrer ikke ansvarsforholdene som gjelder når pasienten kommer fysisk til legetime. Legen må vurdere om det er mottatt god nok informasjon til å kunne gi forsvarlig helsehjelp. Dersom legen er i tvil om forespørselen fra pasient kan løses ved en e-konsultasjon, må fastlegen be pasienten bestille en ordinær time.
Kontakt legekontoret
Dette er en kanal for praktiske henvendelser til legekontoret. Ved feilsending må pasienten få beskjed om at de må sende en e-konsultasjon, som vil kreve en egenandel.
Detaljene rundt hvordan disse fire tjenestene vil oppleves for fastlegen vil variere fra journalsystem til journalsystem. Fastlegen bør derfor kontakte sin journalleverandør for mer informasjon om brukergrensesnittet.
Andre digitale tjenester på markedet
Det finnes både private og offentlige dialogtjenester mellom innbyggerne og fastlegene. Digital dialog med fastlegen på helsenorge.no er offentlige dialogtjenester, integrert i journalsystemer i fastlegemarkedet som har valgt å utvikle støtte for dette. Tjenestene er utviklet etter strenge krav til sikkerhet og personvern slik at legen trygt kan utveksle helseinformasjon med sine pasienter. Legekontoret må selv gjøre en kartlegging av sine behov før de beslutter om det er mest hensiktsmessig med digital dialog fra det offentlige eller et produkt fra en kommersiell leverandør. Journalsystemleverandørene kan gi informasjon om hva de kan tilby sine fastleger.
Felles satsing med EPJ-løftet
EPJ-løftet er et felles program mellom Legeforeningen, Direktoratet for e-helse og journalleverandørene. Målet for EPJ-løftet er å gi fastlegene nyttige endringer i journalsystemene. EPJ-løftet er finansiert ved avsatte midler fra Normaltariffoppgjøret mellom staten og Legeforeningen.
Hvordan komme i gang med DDFL
Forutsetninger for å bruke DDFL
- Journalleverandøren (EPJ-leverandør) må tilby tjenesten Digital dialog fastlege. Fastlegene kan kontakte sin journalsystemleverandør for å høre om leverandøren tilbyr DDFL.
- Legekontoret må ha en driftsleverandør. For eksempel en lokal IT-leverandør, eller tilknytning til helsenettet gjennom en tredjepartsleverandør.
- Den som utfører bestillingen må ha signaturrett/prokura for virksomheten.
Slik bestiller du DDFL
- Bestill DDFL her. Innlogging og signering krever pålogging med bankID eller pålogging via Buypass (personen som logger inn må ha signaturrett/prokura for virksomheten).
- Signer bruksvilkår. Bruksvilkår signeres i bestillingsskjema etter at all informasjon er fylt ut.
- For kommunale legekontor: Når du søker opp din virksomhet skal det benyttes organisasjonsnummeret til kommunen. Under informasjon om fastlegekontoret skal det benyttes organisasjonsnummeret til fastlegekontoret som skal ta i bruk DDFL.
Se bruksvilkår (under "Allmennpraktiserende leger").
Når kan du forvente at løsningen er oppe?
I løpet av to-tre virkedager vil det være klart fra Norsk helsenett. Du vil motta en e-post med informasjon med din tjenestekonto for DDFL og SMS med passordet.
Tjenestekonto og passord må legges inn i journalsystemet. Journalleverandøren din vil hjelpe deg med dette og den videre prosessen.
Koster det noe å bruke DDFL?
Pasientene logger kostnadsfritt inn på helsenorge.no og betaler ikke for å motta SMS. Journalleverandørene har gjort tilpasninger i sine system og tilbyr brukerstøtte, dette kan de velge å ta betalt for. For å få oversikt over slike eventuelle kostnader, må fastlegen ta kontakt med sin journalsystemleverandør.
Endringsønsker tilknyttet DDFL
Endringsønsker reguleres i bruksvilkårene.
Slik ser tjenesten ut for innbygger
Veiledningsmateriale og filmer som viser hvordan tjenesten ser ut funksjonelt og for innbygger, finner du her.
Markedsføringsmateriell
Du kan bestille markedsføringsmateriell til legekontoret på nettbutikken til Helsenorge her.
Nye rutiner på kontoret
- Før oppstart er det nyttig å ta en gjennomgang av interne rutiner slik at alle som jobber på legekontoret vet hvordan de skal håndtere de nye tjenestene.
- Opprette rutine for hva tjenestene skal brukes til. Denne rutinen bør også omhandle hvem og hvor ofte meldingene til resepsjon og lege skal behandles. I tillegg bør kontoret avtale på forhånd hvordan legers fravær, både planlagte ferier eller sykdom, skal håndteres. Se egen veileder om ferie og fravær her.
- Beslutte hvilke timer som skal gjøres tilgjengelig til elektronisk timebestilling direkte i timebok.
- Beslutte hvilke resepter som kan fornyes uten at det er behov for en konsultasjon.
Hvordan få pasientene i gang
Tips til hvordan du får pasientene i gang med å bruke Helsenorge:
- Gi muntlig informasjon til pasientene under en konsultasjon. Den beste måten å få pasientene i gang er å informere om tjenestene muntlig, og eventuelt gi visittkortet om digital dialog.
- Telefonsvarerbeskjeden på legekontoret kan henvise til tjenestene på helsenorge.no som et alternativ til å stå videre i telefonkøen.
- Henge opp plakat og legge ut informasjonskort på venterommet. Kortene (som er i visittkortstørrelse) kan også legges ut i resepsjonen og inne på kontoret til legen.
- Vurder om informasjon om digital dialog skal legges ut på legekontorets infoskjerm på venterommet.
- Oppdater hjemmesiden til legesenteret med informasjon og lenke til helsenorge.no/kontaktfastlegen.
Helsenorge
- Hva er helsenorge.no?
- Leveransemeldinger for helsenorge.no
- Helseaktører - hvordan koble seg på Helsenorge
- Helsenorge for fastleger
- Helsenorge for kommuner
- Helsenorge for fysio- og manuellterapeuter
- Produktstyret Helsenorge
- Helsenorge-brukerråd primær
- Helsenorge-webinarer
- Profilhåndbok for Helsenorge